Juletur til Hopen

Aiaiai og atter ai. Jeg begynner å skjønne at ord ikke på noen som helst måte kan dekke alle de fantastiske opplevelsene her oppe i nord. Men jeg legger trøstig i vei med et forsøk likevel, og krydrer det hele med masse bilder.

I dag har jeg vært på Hopen ca 300 km sørøst for Longyearbyen med Leif Magne, fire fra Sysselmannen, Line fra Svalbardposten og en besetning på fem. Det siste er jo moro nok i

Klar som et egg hos Airlift

seg selv – vi brukte Sysselmannens største helikopter, et Eurocopter Super Puma, og besetningen består av to piloter og ikke mindre enn tre redningsmenn. De er alltid med i tilfelle vi havner i trøbbel eller hvis de må ut på oppdrag. Siden vi fløy over svarteste havet, var vi kledd i overlevelsesdrakter. Særdeles ubehagelig reiseantrekk (og jeg er usikker på om jeg ville ønsket å leve den ekstra halvtimen om vi først havnet i sjøen).

På årets mørkeste dag kunne vi faktisk skimte godt med lys i horisonten på turen ned til Hopen. Digg! (Og nei, prikken i bildet er en lysrefleks, ikke solen...)

Etter halvannen time i luften kom vi frem til Hopen. Først gikk sikkerhetsansvarlig fra Sysselmannen ut og scannet området nøye før vi andre fikk komme ut – vi snakker om et område hvor bjørnefaren er en helt annen enn i Longyearbyen – dette er stedet hvor de felte 100 bjørner på én sesong da det var jakt, hvor Torunn og Leif Magne har opplevd isbjørn i full galopp mot seg og hvor de hadde en bjørn på besøk nå denne uken… Men ingen bjørn var i sikte, og etterhvert fikk vi andre også komme ut.

Hopen meteorologiske stasjon

Vi ble ønsket velkommen av to av de fire som bor og jobber på dette usedvanlig øde stedet. Hopen er altså en meteorologisk stasjon med en besetning på fire, men det viste seg at ingen av dem var meteorologer. Stasjonssjefen var utdannet innen idrett og friluftsliv, de to andre teknikerne var egentlig mekanikere og sistemann var kokk. De jobber med å registrere meterorologiske data og sende dem til meteorologisk institutt, samt med å ta isprøver. Den dystre sannheten var forøvrig at istykkelsen var redusert med en tredjedel siden 60-tallet.

Etter litt velkomstkaffe og hilsing, var det tid for en lunsj som får mine hverdagslige skiver med cottage cheese til å fremstå noget stusselig: Karbonader, kjøttpålegg og egg i diverse former, potetsalat, waldorfsalat, you-name-it-salat, pai, kaffe og kaker ble servert. Itj no toill når de har egen kokk på stasjonen!

Ikke noe å si på serveringen

Assisterende sysselmann Lars Erik overrekker aviser, blomster, frukt og andre eksklusive ferskvarer til beboerne

Etter måltidet var det tid for gaveoverrekkelser fra Sysselmannen, skrøner fra besetningen og litt julestemning fra oss i kirken med juleevangeliet, sang og noen kloke ord fra pastoren sjøl. Polargospels medleder, dukken Gerret, var også med på turen – vi hadde bestemt oss for å sjekke ut hvordan det funket å bruke ham kun med voksne til stede. Kameraene kom i hvert fall opp, men vi fant ut at responsen nok ville vært bedre om vi hadde gitt dem en dram eller to først.

Stasjonsleder Kåre kunne fortelle oss at han faktisk laget avis for Hopen (!), noe som selvsagt vekket interesse hos journalist Line. Det kom etterhvert frem at det var aldeles gamle tradisjoner han bygget på, og vi fant en «dagsavis» med skrøner og historier fra livet på Hopen på 50-tallet. De hadde sannelig humor den gangen også!

Leif Magne og Line fordyper seg i "Hopen Avis"

Et ekte klenodium!

 

Etterhvert ble det tid til både omvisning på stasjonen, og shopping i Hopens «butikk» – jeg har skaffet meg både drammeglass og en t-skjorte jeg tipper du ikke har make til 😉

Hopens shoppingsenter

Ladde signalpistoler ved hver dør og hvert vindu

Fantastisk bilde! Besetningen kjente ikke til hvordan dette endte...

Diesel til aggregatene - skal nok holde en stund...

Til og med treningsrom!

De har til og med fjell å bestige på sin lange, smale øy - Hopen er nesten 4 mil lang, men bare 2 km bred

Det er ikke alle som får julekort fra selveste kongen!

I en dag full av høydepunkter og adrenalinkick, er det ikke veldig vanskelig å si hva som ble dagens definitive höydare: Medlemskap i Hopen Nakenbadeklubb! Jeg visste at bading kunne bli aktuelt, og for å presse meg selv, skrøt jeg selvsagt på flyturen bort av at dette skulle jeg selvsagt være med på. Da vi så at isen lå på sjøen da vi ankom, fikk jeg vite at det neppe ble noe av, og ble både lettet og skuffet. Men litt før vi skulle dra, hadde en av gutta på Hopen greid å grave hull i isen… Vel vel, har man sagt man skal bade, så skal man bade. Jeg skal ikke engang prøve å beskrive hvor vondt det var, men den mystiske sammenhengen mellom glede og smerte ble nok en gang bevist. Reglene var enkle; man skal være naken, hodet skal under og det hele skal bevitnes av stasjonssjefen og et vitne til. Jeg tror kanskje det finnes en grense for hvor mye smerte kroppen kan ta inn over seg. Sånn sett var det ikke veldig stor forskjell på å bade i -2° og et vårbad i 12-13°, som sikkert er det kaldeste jeg tidligere har vært ute for.

Au!

De andre bildene jeg har viser dessverre litt for sterke scener til at jeg kan vise dem her på bloggen, men her er det definitive beviset:

Svalbardposten sitter nå på særdeles kompromitterende billedmateriale av en prest, en kateket, en redningsmann og en assisterende sysselmann. Følg med i neste nummer. Takk for meg og god jul – vi snakkes snart, bloggen!!

Takeoff fra Hopen

Og alle var enige...

...om at det hadde vært en fin tur!!

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Svalbard. Bokmerk permalenken.

4 svar til Juletur til Hopen

  1. Litt av en tur du har hatt Espen. Artig å lese bloggen din. Skal nok holde meg oppdatert om dine krumspring her på øya he he.

  2. Tilbaketråkk: Verdens nordligste | 78°nord

  3. Tilbaketråkk: Bjørnøya | 78°nord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s